Siemieniem lnianym nazywa się małe nasiona lnu. Stosowane jest powszechnie przez osoby mające problemy z przewodem pokarmowym. Dodatkowo chroni przed rakiem piersi i obniża poziom cholesterolu.
Właściwości odżywcze
Cudowne właściwości siemienia lnianego wynikają z obecności w jego składzie błonnika, twasów tłuszczowych omega3 oraz lignanów. Jedna łyżka dostarcza do organizmu 3g błonnika co stanowi 10% zalecanego dziennego spożycia. Błonnik zawarty w siemieniu lnianym dzieli się na dwa rodzaje – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Nierozpuszczalny pomaga zapobiegać zaparciom, gdyż zwiększa objętość mas kałowych i poprawiając perystaltykę jelit. Ważne jest, żeby spożywać duże ilości wody, gdyż bez niej zaparcia się nasilą. Błonnik rozpuszczalny natomiast ma właściwości żelujące, wiąże treść przewodu pokarmowego i uczucie sytości.
Lignany działają antyoksydacyjnie. Zaliczane są do grupy fitoestrogenów. Siemię lniane to najbardziej znane ich źródło. Znajduje się ich tam nawet kilkadziesiąt razy więcej niż w innych roślinach. Działają pozytywnie na układ krążenia i układ hormonalny. Redukują również ryzyko wystąpienia nowotworu piersi i jajników. Są szczególnie polecane dla kobiet w fazie menopauzy.
Kwasy omega-3 zawarte w siemieniu lnianym wspierają układ krążenia, łagodzą stany zapalne, wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację.
Badania naukowe potwierdziły, że siemię lniane ma zbawienny wpływ na poziom złego cholesterolu we krwi. Uzyskane wyniki pokazały, że osoby stosujące siemię w swojej diecie mają mniejszy poziom cholesterolu o ok. 10%.
Spożywanie dużych ilości siemienia znacząco redukuje szanse na wystąpienie raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn o około 18%. Chroni również przed rakiem endometrium, jajników i jelita grubego.
Codzienne spożywanie 20g mielonego siemienia lnianego przez miesiąc obniża poziom glukozy we krwi o 10-20% u osób z cukrzycą typu 2.
Do pozostałych pozytywnych właściwości siemienia lnianego można zaliczyć:
- wsparcie osób odchudzających się, ze względu na zwiększenie uczucia sytości po spożyciu pokarmu
- poprawę jakości skóry i włosów
- przeciwdziałanie objawom menopauzy
- tonowanie przewlekłych stanów zapalnych
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Nie zaleca się spożywać siemienia lnianego przez kobiety w ciąży, gdyż działanie estrogenowe może ją zakłócić. Osoby z silnymi zaparciami również nie powinny z niego korzystać, gdyż problem tylko się nasili.
Do efektów ubocznych spożywania siemienia lnianego możemy zaliczyć:
- wzdęcia
- nudności
- zaparcia
- biegunki
- bóle brzucha