Nasiona szałwii hiszpańskiej, nazywane popularnie nasionami chia, są to bardzo bogate w składniki odżywcze małe ziarenka, zaliczane do tak zwanej „superżywności” (superfoods). Były stosowane już przez starożytnych Azteków, a największą popularność we współczesnej Europie zyskały kilka lat temu, kiedy ludzie przekonali się o ich dobroczynnych właściwościach.
Jakie właściwości mają nasiona chia?
Te małe ziarenka pozytywnie wpływają nie tylko na zdrowie człowieka, ale również na wygląd zewnętrzny. Mają też szereg zastosowań w kuchni. Do najważniejszych właściwości nasion szałwii hiszpańskiej możemy zaliczyć:
- wpływają pozytywnie na pracę mózgu i całego układu nerwowego dzięki zawartości kwasów omega 3,
- poprawiają przemianę materii,
- zmniejszają uczucie głodu, a co za tym idzie pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów,
- zwiększają poziom energii, dzięki zawartości składnika leptyny,
- mają dobroczynne działanie na skórę, włosy i paznokcie – głównie dzięki zawartości cynku,
- wykazują działanie antyoksydacyjne dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
- dzięki zawartości wapnia pozytywnie wpływają na układ kostny,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, w tym raka piersi oraz raka prostaty,
- dostarczają pełnowartościowego białka, witamin i minerałów
- zapobiegają nadciśnieniu i obniżają poziom „złego” cholesterolu
Jak stosować nasiona chia?
Kiedy ludzie poznali dobroczynne działanie nasion szałwii hiszpańskiej, zaczęli wymyślać różne sposoby ich wykorzystania. Najczęściej nasiona chia są wykorzystywane do:
- przygotowania rozmaitych puddingów, na przykład z mleka kokosowego lub jogurtu – dzięki swoim właściwościom żelującym ziarenka zagęszczają te produkty, tworzący pyszny, pożywny pudding,
- koktajli, jako odżywczy dodatek dostarczający NNKT,
- owsianek – podobnie jak w przypadku puddingów, znajduje tutaj zastosowanie zagęszczające działanie ziarenek,
- sałatek – w formie posypki,
- pieczywa – nasion chia można dodać do ciasta podczas wypieku domowego chleba czy tez bułek,
- dżemów, marmolad i przecierów z owoców,
- zagęszczania zup i sosów – w tym celu ziarenka najlepiej jest wcześniej zmielić na proszek
Ze względu na to, że nasiona chia same w sobie nie mają żadnego specyficznego, charakterystycznego smaku, można je dodawać do praktycznie każdej potrawy. Zaleca się, aby spożywać 2-3 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej dziennie, aby odczuć wszelkie jej dobroczynne działanie na organizm. Nasiona są dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością – można je już kupić nawet w supermarketach, na targowiskach czy też przez internet.