Żurawina posiada owoce, które są niezwykle smaczną oraz co ważne, zdrową przekąską. Z powodzeniem żurawina może zastępować niezdrowe słodycze. Jednak dużo smaczniej smakuje właśnie żurawina w formie suszonej, jest ona bardziej słodka od tej naturalnej. Żurawina jest wspaniałym owocem, który charakteryzuje się dobroczynnymi właściwościami. Żurawina może być komponowana z różnymi daniami lub też może być ona pojedynczą przekąską. Właściwości żurawiny są następujące:
- jest ona bogatym źródłem na przykład takich witamin: B1, B2, B6, C, E.
- posiada duże pokłady jodu oraz żelazo,
- wspomaga walkę z anemią,
- zapobiega zakrzepom,
- wspomaga profilaktykę chorób żołądka,
- ogranicza rozwój płytki nazębnej,
- bardzo dobrze wpływa na układ moczowy oraz nerki.
Żurawina jako dodatek do potraw
Żurawina charakteryzuje się wybornym smakiem. Z tego właśnie względu, bardzo chętnie stosowana jest ona w przypadku różnych potraw. Żurawina może być świetnym dodatkiem na przykład do porannej owsianki, doskonale podkreśla ona jej smak. Oprócz tego, żurawina może stanowić świetny dodatek do różnych mięs. Idealnie się ona komponuje na przykład z kaczką albo ze schabem. Zazwyczaj żurawinę do mięsa dodaje się w postaci sosu. Wyżej wymieniony owoc może być również głównym składnikiem na przykład dżemu oraz konfitury. Takie smarowidło wspaniale smakuje na przykład z posmarowaną masłem, kromką chleba. Żurawina może stanowić również świetny dodatek po prostu do herbaty. Wyżej wymieniony owoc, może być również składnikiem jakiegoś pysznego ciasta.
Przygotowanie żurawiny w domu
Żurawinę można spożywać w naturalnej postaci lub suszonej. Proces suszenia można wykonać samodzielnie, w domu. Warto wiedzieć, że na przykład późna jesień może być świetnym czasem na suszenie tego owocu. Przede wszystkim, przed przystąpieniem do procesu suszenia, owoce żurawiny trzeba bardzo dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń. Można je umyć pod bieżącym strumieniem wody. Oczywiście zaraz potem, żurawinę trzeba bardzo dokładnie osuszyć. Następnie, żurawinę można włożyć do elektrycznej suszarki albo na przykład do piekarnika. Owoce żurawiny trzeba wówczas bardzo równomiernie rozprowadzić na blaszce. W trakcie suszenia żurawiny trzeba zadbać o to, aby temperatura w piekarniku wynosiła mniej więcej czterdzieści, albo maksymalnie pięćdziesiąt stopni Celsjusza. Trzeba również zadbać o to, aby suszenie odbywało się przy delikatnie uchylonych drzwiach piekarnika. Można również włączyć termoobieg. Podczas suszenia w piekarniku, co jakiś czas trzeba przemieszać żurawinę. Żurawinę trzeba wyjąć z urządzenia, jeśli będzie ona już dokładnie wysuszona.