Jarmuż jest często nazywany „nową wołowiną”, „królową zieleni” i „żywieniową potęgą”.
Wartość odżywcza jarmużu
Jarmuż ma mało kalorii. Zawiera natomiast dużo błonnika. Jego wielką jest to, że nie zawiera w ogóle tłuszczu.
Jedna filiżanka jarmużu ma:
- 36 kalorii,
- 5 gramów błonnika,
- 0 gramów tłuszczu.
Wspaniale pomaga w trawieniu, dzięki doskonałej zawartości błonnika. Jest wypełniony wieloma substancjami odżywczymi, witaminami, kwasem foliowym i magnezem.
Duża zawartość żelaza
Jarmuż zawiera więcej żelaza niż wołowina. Żelazo jest niezbędne dla dobrego zdrowia. Przede wszystkim pomaga w tworzeniu się hemoglobiny i enzymów, wzroście komórek, transporcie tlenu do różnych części ciała i prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.
Witamina K
Witamina K chroni przed różnymi nowotworami. Jest również konieczna dla wielu różnych funkcji organizmu, w tym krzepnięciu krwi i prawidłowym stanie kości. Zwiększone poziomy witaminy K pomagają również osobom, cierpiącym na chorobę Alzheimera.
Potężne przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i karotenoidy, pomagają chronić przed różnymi nowotworami.
Świetny środek przeciwzapalny
Jedna filiżanka jarmużu jest wypełniona 10% RDA kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają w walce z astmą, zapaleniem stawów i zaburzeniami autoimmunologicznymi.
Układ sercowo-naczyniowy
Duża ilość jarmużu może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Witamina A
Witamina A jest bardzo ważna dla naszego wzroku, skóry, a także pomaga zapobiegać rakowi płuc i jamy ustnej.
Witamina C
Jest bardzo pomocna dla metabolizmu, układu odpornościowego i nawodnienia.
Wapń
W przeliczeniu na kalorie, jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, co pomaga zapobiegać osteoporozie, utracie kości i utrzymać prawidłowy poziom metabolizmu. Witamina C jest również pomocna w utrzymaniu elastyczności stawów i chrząstki.
Detoks
Jarmuż jest wypełniony siarką i błonnikiem. Oba są doskonałe w odtruwaniu organizmu i utrzymaniu zdrowej wątroby.
Cholesterol
Jarmuż może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawiera sekwestranty kwasów żółiowych, które mogą obniżać poziom cholesterolu. Jedno z badań wykazało, że codzienne picie soku z jarmużu przez 12 tygodni zwiększyło poziom cholesterolu HDL („dobrego”) o 27% i obniżyło poziom LDL 0 10%, a także poprawiło stan antyoksydacyjny. Taki sok zwiększa też efekt wiązania kwasu żółciowego. Parzony jarmuż jest w 43% tak silny jak cholestyramina, lek obniżający poziom cholesterolu. Jarmuż zawiera substancje, które wiążą kwasy tłuszczowe i obniżają cholesterol,bardzo skutecznie.
Na podstawie: Jarmuż – właściwości zdrowotne i zastosowanie