Nasiona chia – czy warto je jeść?

Nasiona szałwii hiszpańskiej, nazywane popularnie nasionami chia, są to bardzo bogate w składniki odżywcze małe ziarenka, zaliczane do tak zwanej „superżywności” (superfoods). Były stosowane już przez starożytnych Azteków, a największą popularność we współczesnej Europie zyskały kilka lat temu, kiedy ludzie przekonali się o ich dobroczynnych właściwościach.

Jakie właściwości mają nasiona chia?

Te małe ziarenka pozytywnie wpływają nie tylko na zdrowie człowieka, ale również na wygląd zewnętrzny. Mają też szereg zastosowań w kuchni. Do najważniejszych właściwości nasion szałwii hiszpańskiej możemy zaliczyć:

  • wpływają pozytywnie na pracę mózgu i całego układu nerwowego dzięki zawartości kwasów omega 3,
  • poprawiają przemianę materii,
  • zmniejszają uczucie głodu, a co za tym idzie pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów,
  • zwiększają poziom energii, dzięki zawartości składnika leptyny,
  • mają dobroczynne działanie na skórę, włosy i paznokcie – głównie dzięki zawartości cynku,
  • wykazują działanie antyoksydacyjne dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
  • dzięki zawartości wapnia pozytywnie wpływają na układ kostny,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, w tym raka piersi oraz raka prostaty,
  • dostarczają pełnowartościowego białka, witamin i minerałów
  • zapobiegają nadciśnieniu i obniżają poziom „złego” cholesterolu

Jak stosować nasiona chia?

Kiedy ludzie poznali dobroczynne działanie nasion szałwii hiszpańskiej, zaczęli wymyślać różne sposoby ich wykorzystania. Najczęściej nasiona chia są wykorzystywane do:

  • przygotowania rozmaitych puddingów, na przykład z mleka kokosowego lub jogurtu – dzięki swoim właściwościom żelującym ziarenka zagęszczają te produkty, tworzący pyszny, pożywny pudding,
  • koktajli, jako odżywczy dodatek dostarczający NNKT,
  • owsianek – podobnie jak w przypadku puddingów, znajduje tutaj zastosowanie zagęszczające działanie ziarenek,
  • sałatek – w formie posypki,
  • pieczywa – nasion chia można dodać do ciasta podczas wypieku domowego chleba czy tez bułek,
  • dżemów, marmolad i przecierów z owoców,
  • zagęszczania zup i sosów – w tym celu ziarenka najlepiej jest wcześniej zmielić na proszek

Ze względu na to, że nasiona chia same w sobie nie mają żadnego specyficznego, charakterystycznego smaku, można je dodawać do praktycznie każdej potrawy. Zaleca się, aby spożywać 2-3 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej dziennie, aby odczuć wszelkie jej dobroczynne działanie na organizm. Nasiona są dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością – można je już kupić nawet w supermarketach, na targowiskach czy też przez internet.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.